De Franse ontwikkelaar Spiders ken je misschien van games als The Technomancer, Bound by Flame, Steel Rising of GreedFall. Geen triple A-games, laat ons een kat een kat noemen, maar wel degelijke RPG’s. Ik heb ze allemaal gespeeld en was wel fan van The Technomancer (2016) en zeker GreedFall (2019). Niet meer dan normaal dus dat ik heel benieuwd ben naar GreedFall 2. Ik liet de kans om met de early access-versie aan de slag te gaan dan ook niet links liggen.
Wat mocht ik verwachten van de early access-versie?
Nog niet de volledige game uiteraard. Ik kon aan de slag met het begin van de hoofdquest, de regio’s Teer Fradee, Thynia en Uxantis (goed voor zo’n 8 uur gameplay) en maakte kennis met de meeste personages die me zouden vergezellen op mijn reis. Daarnaast wordt de content van de game tijdens de early access-periode verrijkt met nieuwe functies, verbeteringen en balanceringen, waaronder nieuwe verkenbare gebieden, metgezellen, quests, vaardigheden, een photo-modus en nog veel meer.
En ja daar hoorde ook een uitgebreide lijst met bugs en gekende problemen bij. Het is dan ook een early access-versie. Iets wat ik voortdurend in mijn hoofd moest steken wanneer ik me weer eens ergerde of kwaad maakte op een bepaalde feature die niet werkte zoals het hoorde.
Het verhaal kort samengevat
GreedFall 2: The Dying World is een RPG die zich drie jaar voor de gebeurtenissen van het origineel afspeelt. Deze keer speel je als een inwoner van Teer Fradee, die met geweld van zijn eiland is verdreven en naar het continent Gacane is gebracht, het thuisland van de kolonisten.
In deze oude wereld, die constant in conflict is en wordt geteisterd door de Malichor-plaag en het politieke gekonkel van verschillende facties, moet je je vrijheid herwinnen en je eigen lot bepalen. Pak elke uitdaging die je tegenkomt aan met diplomatie, sluwheid of je gevechtsvaardigheden en maak samen met je nieuwe bondgenoten een einde aan de duistere plannen die het continent en je eiland bedreigen.
Beperkte personalisatiemogelijkheden
Bij het spelen van een RPG begint mijn plezier bij het aanmaken van mijn personage. Ik kan daar heel veel tijd insteken. Normaal want je brengt toch tientallen uren door met je virtuele personage, en dan kan het er maar beter cool uitzien. Wel die personalisatiemogelijkheden zijn bij GreedFall 2 heel beperkt. Je kan weinig aanpassen qua kleur, stijl en haar- en baardgroei. Ik probeer altijd mezelf deels na te maken (grijze baard) en ik ben fan van mohawk of paardenstaart. Vraag me niet waarom, ik vind het gewoon cool.
Het idee is hier dat je bij een kunstenaar, Furkan, aan zijn schildersezel zit en terwijl je met hem leutert over politiek, je personage aanmaakt. Tot je mama je komt halen… en dan is het over met de pret. Ik hoop echt dat er tegen de release meer mogelijkheden zijn want dit is wel heel karig.
Wat kan wel hoor ik je dan vragen? Wel je kan om te beginnen je geslacht, man of vrouw kiezen, een stem kiezen, je uiterlijk (gezicht), huidskleur en haartooi kiezen. En dan is het zo’n beetje!
Skills, skilltree en inventarisbeheer
Eens mijn personage aangemaakt was het tijd om een skill te kiezen. Hier had ik de keuze uit 9 verschillende klassen. Aangezien ik graag melee vecht, en fan ben van stoere outfits, koos ik voor de Wild Fighter. Deze is gespecialiseerd in melee, rage en attack. Verder specialiseren deed ik met de Path of Destruction skilltree, en met strength, perception en focus als main attributes.
Naast mijn eigen keuze heb je nog de gebruikelijke magic, healing en ranged klassen, met daartussen een mix zoals bijvoorbeeld Protector (melee/defense). Hier moet ik wel meegeven, en dat geldt eigenlijk voor alles, dat de mogelijkheden beperkt of nog niet speelbaar zijn aangezien het hier om een early access-versie gaat.
Later in het spel kan je ook je Talents (survival, diplomacy, stealth, alchemy en mechanics) gaan bepalen. Ik koos voor stealth en diplomacy want soms kan deze laatste zijn nut hebben in moeilijke(re) conversaties.
Op mijn inventaris lijkt geen limiet te zitten. Ik kan mijn zakken volproppen zonder een hernia of lumbago te krijgen. Ik vond wel werkbanken om items/potions te craften, en merchants om items te kopen, maar ik kon nergens verkopen. Vreemd.
Inheems gebrabbel
Mijn hoofdpersonage, Vriden Gerr (bijnaam The Rootless) en zijn vrienden Nilan en Shéda, en eigenlijk de hele stam, spreken een inheems brabbeltaaltje (Yecht Fradí voor de kenners) waar ik niks van begrijp. Ik zit dus meer naar de ondertitels te kijken (lezen) dan naar het scherm.
En als ik dan eens kolonisten tegenkom, of later nieuwe vrienden maak waaronder Fausta, Sybille de Vespe, Alvida en Ludwig, dan blijken Vriden en zijn kompanen plots wel Engels te spreken. Iets wat ik wel versta en dus geen ondertitels voor nodig heb. Maar dan dat Engels, dat klinkt zo bekakt, zeker dat van de Bridge Alliance dudes, dat mijn oren er pijn van doen. Maar ook het Engels accent van de natives klinkt alsof ze tijdens het praten een hete patat in hun mond hebben. Is het zo moeilijk om gewoon alledaags Engels te praten? Maar bon, het is wat het is…
Weet je, laat me dan de keuze, zoals bijvoorbeeld in Ghost of Tsushima, om te kiezen tussen de inheemse taal, of Engels gesproken dialogen.
Wel moet ik toegeven dat de in-game muziek en soundtrack wel heel mooi zijn. Soms voelt de muziek bijna filmisch aan, dus dat doen ze wel goed. Ook de verschillende omgevingen mogen er best zijn hoor.
Real-time en tactical view combat
Ik hou wel van een goed gevecht in RPG’s, en in GreedFall 2 kan ik kiezen uit twee stijlen: real-time combat, of tactical combat. Bij deze laatste kan ik elk personage drie moves toekennen per party member, op de activeringstoets duwen en kijken hoe het uitdraait. Het idee is goed, de uitwerking is dat minder. Kies ik voor real-time dan kan ik zelf mijn moves à la minute kiezen, en tussen mijn personages switchen. Ik positioneerde in het begin van de game Nilan als ranged/healer en Shéda als Protector (melee/defense). Maar ook hier wringt het houten, stijve en clunky schoentje. Later komen er, zoals je hierboven kan lezen, een aantal nieuwe personages bij, en kan je wat gaan experimenteren met je party.
Het nieuwe tactical combat/view systeem moet een frisse blik werpen op het combatsysteem uit het origineel en dat waardeer ik wel. Je kan het spel pauzeren, posities en aanvallen bepalen. Check? Dan is het hopen dat je moves goed uitdraaien. Daarna, als de moves gedaan zijn, schakelen de personages weer over op hun auto attacks. Ik ben fan van zowel real-time als turn-based combat, maar het is ofwel het ene goed uitwerken ofwel het andere goed uitwerken. Nu werkt alles precies maar half en half.
Ook wel tof zijn de twee stances, stealth en tracking. Deze laatste is zeer handig om aanwijzingen in de omgevingen te vinden, of om lootmogelijkheden te spotten. Ik zeg het nog eens: de game heeft wel degelijk goede elementen aan boord, alleen moeten ze beter uitgewerkt (of afgewerkt) worden.
Vrolijke vrienden (rond het kampvuur)
Er is trouwens ook een soort reputatiesysteem, maar of dat werkt? Zo moest ik in een goudmijn op zoek naar explosieven om stamgenoten te redden die vastzaten in een mijngang. Maar die explosieven werden bewaakt door leden van de Bridge Alliance. Bon, ik dood ze allemaal, steel de explosieven en bevrijd de sukkelaars.
Nu wil het toeval dat ik later in de game in een fort van diezelfde Bridge Alliance terechtkwam. No problemo echter, ik mocht zonder problemen binnen, en de commandant bleek de vriendelijkheid zelve. Ofwel werkt dit systeem nog niet (helemaal) want early acces snap je?
Het kampvuur is ook een bekend gegeven. Hier kan je craften, rusten, armor en levensbalk bijvullen en je inventaris beheren. Ook kan je hier je party samenstellen of ontbinden, met de personages praten, enzovoort. Het lijkt op dat van Baldur’s Gate 3, maar wordt niet zo cool in beeld gebracht als in Larians mooiste.
Grafisch bugs en glitches à volonté
Ik zeg het nog eens: het is een early access-versie dus ik zou het moeten weten… Grafisch doet deze game pijn aan mijn ogen. Mijn haar zit eruit alsof het slierten spagetti zijn die op mijn hoofd kleven. Het ene moment zie je elk detail aan mijn uitrusting, het andere moment zie je een kleur- en detailloos kostuum. Ik had ook last van pop-ups in omgeving, kledij en zelfs gezichten.
Het ene moment een baard, tattoo’s en littekens, het andere een huid nog gladder dan babybilletjes. In de mijngangen zie ik mijnwerkers goud delven met de blote hand (geen spade of pikhouweel te bespeuren). En zo kan ik nog vele voorbeelden aanhalen. Of wat dacht je van een gevecht in de riolen, of straten van Uxantis waar ik met een onzichtbare bijl aan het vechten was…
Ook het laden en het fast travellen gaat supersnel. Het fast travellen gaat soms zelfs zo snel dat ik op de gekozen locatie aankom, en mijn haar (pruik) ergens onderweg is blijven hangen. Niks zo vervelend als kaal en halfnaakt in een bevriend dorp te landen…
Trailer
VERWACHTINGEN
En toch voel ik dat GreedFall 2 potentieel heeft! Straf he? Klinkt misschien raar na alles wat ik hier neergeschreven heb maar de setting, het verhaal en het genre liggen me wel. Het is desondanks alles plezant om te spelen, en je voelt dat het team er goesting in heeft. Ze lanceren deze early access-versie echt met de bedoeling van feedback te verzamelen en te gebruiken om het spel beter te maken. GreedFall heb ik graag gespeeld, en uitgespeeld, en die game is ondertussen een culthit geworden. Ik respecteer en apprecieer dat Spiders zich op deze manier kwetsbaar durft op te stellen, en bereid is om te leren uit zijn fouten. En dan is het aan ons om eerlijk te zijn en neer te pennen wat er beter kan en moet. Het originele GreedFall werd uitgegeven door Focus Entertainment, een studio die ik waardeer en vertrouw. GreedFall 2 ligt in de stal van Nacon, en in die mannen heb ik minder vertrouwen. Maar geloof me, ik gun Spiders veel succes toe, en mezelf vele uren spelplezier met de full release van GreedFall 2!
GreedFall 2: The Dying World (early access beschikbaar sinds 24-09-2024)
Beschikbaar vanaf 2025
Beschikbaar op PlayStation 4 en 5 / Xbox Series X|S / PC / Xbox One / GeForce NOW
Gespeeld op PC
Website: Officiële website